Vad väger godiset?

Förra veckan uppdaterade vi om vikten på frukter. Som vi förklarade kom vi in på det ämnet på grund av godis och idag ska ni få något mycket användbart: början på en utförlig godisviktslista.

En del affärer har inga vågar där du kan väga ditt godis, och om du då står där med en 15-20 kronor och är grymt sugen på lösgodis kan det vara svårt att veta hur mycket du ska köpa utan att behöva stå där som ett fån utan att kunna betala eller - ännu värre - tvingas gå därifrån med mindre godis än vad du hade kunnat få!

Därför tänkte vi att det skulle vara perfekt om man åtminstone hade en liten aning om hur mycket olika godissorter väger. Vi blev väldigt peppade av idén men tänkte att det var bäst att välja en lite större affär - som obs - istället för lilla konsum av flera anledningar. T.ex att det på obs finns fler godissorter, två vågar alldeles bredvid godiset (tillskillnad från konsums enda fruktvåg) och det kändes som att vårt försök skulle gå lite mer obemärkt förbi där, så därför dröjde det tills idag för oss att starta upp projektet som kommer att fyllas på med mer mätningar allt eftersom tiden går.

Så, idag tog vi alltså bussen till obs efter skolan och ställde oss diskret vid lösgodiset.

Vi hade redan kommit fram till att vi skulle mäta godisarna fem och fem eller tio och tio (beroende på storlek) och bestämt att vi skulle väga dem i en skopa (som vi såklart skulle väga innan för att kunna dra bort dens vikt)

Nu när vi stod där bland allt folket så övergav vi dock den planen och bestämde oss för att väga allting i en godispåse för att se lite mindre underliga ut. (Hur normala man nu kan se ut när man väger sin påse var femte godis). Vi la alltså i den första godissorten och vägde för att sedan lägga ner den andra godissorten där i, väga och sen dra bort den första godissortens vikt för att få fram den andras o.s.v.

Det här är ingen exakt vetenskap och en del godisar kan väga något gram mer eller mindre än vad som skrivs här, men det ger er ett hum om hur mycket godiset egentligen väger och kan förhoppningsvis hjälpa er som inte kommer att vinna några priser i viktgissning.

Vårt tips är att avrunda mätningarna uppåt och lägga er på några kronor under vad ni är beredda att betala för att få en säkerhetsmarginal om ni använder listan i ert godisköpande.

I dagens försök använde vi oss av godis från Karamellkungen då det är det som säljs på vårt kära obs.

Idag valde vi att väga följande godisar: Salta fiskar, chokladtoffé, mintpralin, hallonlakrits döskallar, fruktnappar, jättenappar, apelsinklyftor och hot lips.

Och det här väger de i genomsnitt:
Salta fiskar - en salt fisk väger runt 5,5g.
Chokladtoffé - en chokladtoffé väger runt 13,2g
Mintpralin - en mintpralin väger runt 10,8g (vilket är en gnutta intressant då mintpralinen och chokladtoffén ser likadana ut, men chokladtoffé väger kanske mer än mint).
Döskallar - en döskalle väger runt 14g.
Fruktnappar - en fruktnapp väger runt 4,2g.
Stora nappar - en stor napp väger runt 21g.
Apelsinklyftor - en apelsinklyfta väger runt 5,2g.
Och till sist Hot lips - en hot lips väger runt 8,8g.

Bilder från forskningen:
  
1. De flesta av sorterna    2. Man kan ana vad vår färgsättning är inspirerad av.

(Vi tar inget ansvar om ert godis skulle kosta mer än väntat och ifall ni trots listan inte har råd att betala)


RSS 2.0