Finns det någon skillnad mellan plopp och center?

Idag har vi tagit fram svaret på en av mänsklighetens största frågor, finns det egentligen någon skillnad mellan Plopp och Center, och i såna fall - vad är skillnaden? Hanna (elodansarochler.blogspot.com) och Janikke (två av våra klasskompisar) var de som föreslog att vi skulle ta tag i den här frågan en gång för alla och självklart ställde vi upp.

Detta användes i försöket: X antal Plopp och Center stycksaker. En ynka försökskanin utöver oss själva.

Då Lo är sjuk och har en viss nedsättning i sina smaklökar, och för att vara så säkra som möjligt, så började vi med att leta efter frivilliga försökskaniner som kunde delta i vår forskning. Det trodde vi skulle vara den lättaste delen i vår undersökning men tyvärr är det något allvarligt fel på dagens ungdomar som "Inte gillar choklad" eller "Inte gillar Plopp" eller "Inte äter godis, men ååååååh jag vill ha".
Så tillslut fick vi bara Otto. Nåja, Otto visade sig kunna sina grejer.  

Efter att ha köpt upp oss på ett stort lager choklad (bäst att vara bra förbered) fann vi oss en trevlig soffa i MVG där vi satte oss. Vi undersökte först förpackningarna för att se om vi fann några olikheter där. Det gjorde vi. Så nu visste vi alltså att

1. Likheter: Plopp och Center kommer i samma format, är gjorda av samma företag och är båda mjölkchoklad med lös kolafyllning.
2. Olikheter: Center har 1 gram mer fett än Plopp och har dessutom 2 kalorier mer.

Nu var det dags för smaktestet. Skulle vi finna några olikheter i smak?
Otto blev först ut och fick blundande först smaka på en Plopp och sedan en Center för att kunna känna igen smakerna. Efter det började testet och Otto visade prov på väl utvecklade smaklökar. Han gissade rätt på vartenda smakprov, trots att vi försökte lura honom genom att ge honom tre Plopp på raken.
Efter Otto var det Lo's tur. Hon fick precis som Otto först bekanta sig med de olika sorterna och sen drog testet igång. Även Lo tog rätt på varenda chokladbit, trots sin förkylning. Sist och minst var det Camillas tur. Hon började bra utan några missar men föll på den sista chokladbiten då hon tog en Center för en Plopp, men hon ångrade sin gissning innan någon hann säga att det var fel.

Trots det så är vi nu säkra på att det faktiskt finns en smakskillnad på de två chokladsorterna. Antalet lyckade gissningar är ju som sagt övervägande.
Vi var alla rörande eniga om exakt vad det var som skilde dem åt, både i smak och konsistens. Och vad var då det?

Jo,detta kom vi fram till :
1.
Det är skillnad mellan Plopp och Center.
2.De har skillnad i kaloriinnehåll. Center har två kalorier mer än plopp.
3.De har skillnad i fettinnehåll. Center innehåller ett gram mer fett.
4.De har skillnad i smak. Plopp är märkvärt sötare medan Centern har en kraftigare kolasmak.
5.De har skillnader i konsistens. Plopp har mycket rinnigt innehåll i jämförelse med Centerns mer trögflytande fyllning.

Bilder från forskningen:
  
Så! Nu slipper ni fundera över vad ni ska fylla era påskägg med!


Hur stor procent av tuggummit sväljer man?

För några veckor sedan fick vi frågan om hur många procent av ett tuggummi man sväljer "omedvetet" av Julia (breakaleg.blogg.se)
Denna fråga har vi gått och funderat på så smått sedan dess och bestämde oss nu så för att ta tag i saken.

Då det säkert är olika för olika tuggummisorter och vi inte kan testa alla så valde vi två. Extra och runda tuggummiautomats tuggummin.
 
Detta användes i försöket: 4 tuggummikulor, 8 Extra, en våg, obs,

Vi började med att köpa lite tuggummi kulor, eller ja... lite och lite. Det vart nog lite fler än vad som behövdes i försöket, men nåja, tuggummi är gott. I alla fall så köpte vi alltså tuggummikulor ur en tuggummiautomat och begav oss till affären obs, eller coop forum, för att väga våra tuggummin på vågen där.
När vi kom dit gick vi först runt ett tag och försökte avgöra vid vilken av de två vågarna som finns där som det fanns minst människor vid. Tillslut valde vi den vid lösgodiset. Efter att ha vägt varsin kula om och om igen och även tillsammans för att vara säkra på startvikten (5 gram vardera) så satte vi igång att tugga. Vår plan var alltså att tugga tuggummina och sedan väga dem för att se hur mycket de förlorat i vikt. Visserligen skulle de kanske ha lite vätska i sig men vi tänkte att om vi tuggade tills de började bli hårda och torra skulle det inte påverka vikten allt för mycket. 
Så vi tuggade, och tuggade och tuggade. Camilla med den lilla munnen tyckte inte om det, hon föredrar Extra tugummin då de tar mindre plats, så när vi äntligen kände att det var dags var det hon som var först ut med tuggummit och upp på vågen. Det kom inte upp något viktbesked på skärmen.

Vi blev lite oroliga där ett tag men när Lo la upp sitt tuggummi bredvid Camillas blev vikten 2 gram. Vågen tar inget mindre än det. Men om vi utgår från att vi båda tuggade lika bra, så vägde alltså tuggummina 1 gram vardera när de var färdigtuggade.    

   Vi kom tillbaka några dagar senare för att pröva med nästa sorts tuggummi. Eftersom att vågen inte tar någon lägre vikt än 2 gram och Extratuggummina vägde drygt 1 gram var så tog vi fyra tuggummin var; alltså startade vi på fyra gram. Vi tog en sväng i butiken frenetiskt tuggande och -i somliga fall- klagande.

När vi kände oss klara var Camilla snabbt uppe på vågen med sin tuggummiklump och Lo fick strax därefter lägga upp sin. De tuggade tuggummiklumparna vägde nu 2 gram vardera.

Mycket nöjda med våran världsfrälsande upptäckt köpte vi oss två försökschokladkaniner och for tillbaka till skolan.


Detta kom vi fram till:


1. Man sväljer ungefär 80 % av en rund tuggummikula. (De vi testade med var vita och lila)
2. Man sväljer ungefär 50% av ett Extratuggummi.
3. Vågen på obs tar inte lägre vikt än 2 gram.


Bilder från forskningen:
  


RSS 2.0