Hur stor procent av tuggummit sväljer man?

För några veckor sedan fick vi frågan om hur många procent av ett tuggummi man sväljer "omedvetet" av Julia (breakaleg.blogg.se)
Denna fråga har vi gått och funderat på så smått sedan dess och bestämde oss nu så för att ta tag i saken.

Då det säkert är olika för olika tuggummisorter och vi inte kan testa alla så valde vi två. Extra och runda tuggummiautomats tuggummin.
 
Detta användes i försöket: 4 tuggummikulor, 8 Extra, en våg, obs,

Vi började med att köpa lite tuggummi kulor, eller ja... lite och lite. Det vart nog lite fler än vad som behövdes i försöket, men nåja, tuggummi är gott. I alla fall så köpte vi alltså tuggummikulor ur en tuggummiautomat och begav oss till affären obs, eller coop forum, för att väga våra tuggummin på vågen där.
När vi kom dit gick vi först runt ett tag och försökte avgöra vid vilken av de två vågarna som finns där som det fanns minst människor vid. Tillslut valde vi den vid lösgodiset. Efter att ha vägt varsin kula om och om igen och även tillsammans för att vara säkra på startvikten (5 gram vardera) så satte vi igång att tugga. Vår plan var alltså att tugga tuggummina och sedan väga dem för att se hur mycket de förlorat i vikt. Visserligen skulle de kanske ha lite vätska i sig men vi tänkte att om vi tuggade tills de började bli hårda och torra skulle det inte påverka vikten allt för mycket. 
Så vi tuggade, och tuggade och tuggade. Camilla med den lilla munnen tyckte inte om det, hon föredrar Extra tugummin då de tar mindre plats, så när vi äntligen kände att det var dags var det hon som var först ut med tuggummit och upp på vågen. Det kom inte upp något viktbesked på skärmen.

Vi blev lite oroliga där ett tag men när Lo la upp sitt tuggummi bredvid Camillas blev vikten 2 gram. Vågen tar inget mindre än det. Men om vi utgår från att vi båda tuggade lika bra, så vägde alltså tuggummina 1 gram vardera när de var färdigtuggade.    

   Vi kom tillbaka några dagar senare för att pröva med nästa sorts tuggummi. Eftersom att vågen inte tar någon lägre vikt än 2 gram och Extratuggummina vägde drygt 1 gram var så tog vi fyra tuggummin var; alltså startade vi på fyra gram. Vi tog en sväng i butiken frenetiskt tuggande och -i somliga fall- klagande.

När vi kände oss klara var Camilla snabbt uppe på vågen med sin tuggummiklump och Lo fick strax därefter lägga upp sin. De tuggade tuggummiklumparna vägde nu 2 gram vardera.

Mycket nöjda med våran världsfrälsande upptäckt köpte vi oss två försökschokladkaniner och for tillbaka till skolan.


Detta kom vi fram till:


1. Man sväljer ungefär 80 % av en rund tuggummikula. (De vi testade med var vita och lila)
2. Man sväljer ungefär 50% av ett Extratuggummi.
3. Vågen på obs tar inte lägre vikt än 2 gram.


Bilder från forskningen:
  


Kommentarer
Postat av: under cover

Men hu, vilka läskiga nyheter! Mamma som alltid sa att man får ont i magen om man sväljer tuggummit! :-)

2009-04-01 @ 09:41:22
Postat av: annnelie

Ql. försökskaniner...

2009-04-01 @ 17:27:46
URL: http://smattogottoackligt.blogg.se/
Postat av: Hampe

Riktigt intressant tjejer :)

2009-04-03 @ 10:21:04

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0