Hur mycket väger frukt och grönt?

Idag tog vi en forskarsväng efter skolan och laddade upp för framtida inlägg.

Väl tillbaka i centrum efter hemligstämplad forskning satte vi oss som vanligt i MVG för att fundera och för att vänta på respektive bussar. Vi började som vanligt prata om godis, det är ju ett mycket intressant samtalsämne, och gled sedan över till frukter. Camilla har en grej för bananer (hon bejakar väl apan i sig) och funderade högt hur mycket en genomsnittlig banan väger. Det ledde förstås till frågan hur mycket ett genomsnittligt äpple väger, en gurka (visserligen ingen frukt, men nu var vi igång) och så vidare.
Det var allt vi behövde för att ta rulltrappan ner till konsum och börja bära frukt och grönt fram och tillbaka mellan vågen och hyllorna.

Vi började såklart med bananerna av vilka vi vägde 12 st. Efter det övergick vi till äpplen (royal gala) och balanserad mer eller mindre skickligt 10 äpplen totalt ner i vågskålen. Vi funderade ett tag på päron men bestämde oss för att de varierade alldeles för mycket i storlekarna. Istället staplade vi på oss 10 gurkor och stjälpte ner dem i vågen. Det var ungefär vid den här tidpunkten av forskningen som vi fick oss ett par fundersamma blickar från andra kunder. Vi ville gärna väga någon mer frukt eller grönsak, vi ville ha någon som var lätträknad och som alltid har ungefär samma storlek -ananas är aldrig fel! Så, vi vägde några ananaser och bestämde oss för att det fick räcka för idag då detta egentligen bara var en väldigt liten del av saker som har kollats upp idag (de andra sakerna kommer dock inte upp än då vi behöver komplettera dessa med lite fler uppgifter, källor och försök) och dessutom hade vi fortfarande våra bussar att passa. Livet är hårt när man bor i buschen.

Camilla fick så klart räkna ut allt och det slutade med att vi kom fram till att :

•1. En banan väger i genomsnitt 205 g

•2. Ett royal gala äpple i genomsnitt 136 g

•3. En gurka 463 g

•4. Och till sist så väger en ananas i genomsnitt 1606 g.

(vi tvivlar inte på att ni redan vet hur dessa olika föremål ser ut, men det är trevligt med bilder)
En till sak vi har lärt oss i samband med denna forskning:
•5. Det heter ananaser och inte ananasar. I alla fall enligt word och google.


Hur lång tid tar det att äta en lök - tillägg

Vi har tack vare en anonym källa fått tag på en film från valborg, där Christoffer äter sin första lök!
Vi låter filmen tala för sig själv:

Vi hoppas att det inom en inte allt för lång tid även en fortsättning på det här ämnet, när den kommer beror på hur sugen Felix är på att äta fler lökar.
Ni är fullt välkomna att skicka in egna filmer, oavsett hur resultatet av ätandet går.

Hur snabbt kan man äta en hel och rå gul lök?

Uppdateringen kom inte i torsdags. Men nu så, nu är den här.

På valborgsmässoafton kom ämnet lökätning upp (hur är dock idag ett mysterium) och Camillas kompis Christoffer sa att gärna ville prova äta en gul lök. Han trodde att rekordet låg på 1minut och 24sekunder och därför gjorde även vi det. Alla som var närvarande tänkte att så svårt kan det väl inte vara att trycka i sig en hel gul lök. Vi styrde våra steg mot ica i Vännäs och stod en stund vid lökavdelningen. Christoffer försökte övertala oss att köpa tre lökar till honom, men vi nöjde oss med två.

Efter att ha betalat letade vi upp en lite mer avskild plats, det blev en klätterställning som fick agera laboratorium. Med en peppad Christoffer med en skalad lök i sina händer och vi andra beredda med peppning och kamera startade vi tidräkningen och Chrille tog sin första tugga. Han undrade direkt vad han hade gett sig in på och många svordomar hördes allt eftersom mer och mer försvann från löken. Vi skulle egentligen ha lagt ut en film på hela händelsen MEN filmen försvann mystiskt (hosthost) från både Chrilles dator och telefon innan vi hann lägga vantarna på den.
Hur som helst, Christoffer tuggade och tuggade men tycktes ändå inte komma någon längre bit. När han hade ätit ungefär halva hade det redan gått runt 3minuter och det hela började gå ännu långsammare nu. Efter att bara ha kommit en liten bit längre efter lika mycket tid till gav han mot vår besvikelse upp ätandet.

Eftersom vi gärna ville prova med fler personer så värvade vi under några dagar folk. Eftersom det inte låter som att det skulle vara så svårt så hittade vi en hel del frivilliga, men efter en del bortfall så hade vi i slutändan fyra försökspersoner. Filmen av denna omgång har vi faktiskt i våra ägor (till slut) så därför låter vi den berätta hur det gick. Vi radade upp försökskaninerna och satte igång tiden.
Se gärna i high quality för att kunna se texterna.
(Bakom kameran finns pr-ansvarige som har en stor förkärlek till ordet truga, Lo, Camilla och några åskådare)


Som ni såg var det bara en av våra försökskaniner som ens orkade äta upp hela och inte helt oväntat så var det vår mest använda försökskanin.
Som det står i videon trodde vi även vid det tillfället att världsrekordet låg på 1,24minuter men vi upptäckte senare att så är inte fallet. Utan sen 2007 innehas världsrekordet av en kille vid namn Samuel Grazette som åt upp en hel lök på bara 48sekunder och i endast tre tuggor! (Rätta oss om vi har fel).

Vad kom vi då fram till i detta försök?
1. 48sekunder är den snabbaste tiden någon har ätit en hel och rå gul lök på.
2. Uppfattningen bland fleratalet av de som fick testa nu är att det inte går att ens äta upp hela, att det är alldeles för äckligt.
3. Den enda av våra försökskaniner som klarade av uppgiften åt upp sin lök på 3,18,7minuter.

I väntan på mer kunskap

På grund av vissa tekniska problem och två sjuka forskare så har vår uppdatering dröjt mycket längre än vi hade tänkt oss - och det dröjer fortfarande. Men med lite tur kommer det en väldigt... lökig uppdatering imorgon. Vi hoppas på det bästa och att de hjälpmedel vi använder oss av är på våran sida.

Under tiden tänkte vi i alla fall upplysa er lite om vad som händer och sker. Vi håller på att ta reda på ett flertal saker och vi har även en lång lista med saker som vi ännu inte har tagit itu med. Men vi hoppas även på att fler förslag ska välla in, det skulle glädja oss!

Som ni kanske minns och vet så kollade vi i februari upp med hjälp av google maps hur lång tid det skulle ta att gå till Ryssland. Vi har nu planer på att i framtiden göra en uppföljning på den frågan och faktiskt ta den där promenaden och gå vägen som google föreslog och se hur lång tid det verkligen tar. Men när detta ska ske är fortfarande oklart, det kan hända om några månader eller kanske om några år, men vi kommer upplysa er med information när vi har kommit till klarhet med detta.

En sak vi vet kommer glädja flera av våra läsare är att den skrikiga design vi just nu har är på väg mot sitt slut. En ny är på håller på att ordnas och den kommer nog inte alls bli lika känsloframkallande. Om det är positivt eller negativt får ni själva bestämma. Då kommer det även dyka upp några nya moment i sidmenyn som vi hoppas att ni kommer tycka om.

Vi tackar för oss fram tills nästa uppdatering, som förhoppningsvis inte är allt för långt borta. Hoppas ni har större tur än oss och slipper drabbas av sjukdomar!
Simma lugnt!

Fem långsamma

Vi ursäktar så hemskt mycket för det nästan månadslånga uppehållet och hoppas ni inte har tappat allt förtroende för oss. För att ta igen lite så satsar vi idag på en fem snabba, fast under namnet fem långsamma pga bloggtorkan.

1. Duvor är tjocka. Var bor dem? Var är deras ungar?
Stan svämmar över av duvor. Runda tjock duvor som går och pickar i sig all mat det kan hitta.
Tänk efter nu: Var bor alla dessa duvor egentligen? Var finns deras ungar? De är ju som sagt väldigt tjocka. De ryms ju knappast under takplattorna och de bor inte i träd. Så var bor dem då?
Så vi sökte upp en fågelintresserad människa för att få svar på frågan.
Vi fick svaret att duvor gillar små utrymmen (hur dem nu ryms där..) t.ex holkar och liknande men de kan också lägga sina ägg ovanpå pelare i parkeringshus. Då parkeringshuset Nanna ligger alldeles i närheten av torget så antar vi att vi nu vet var alla Umeå duvor är uppfödda.


2.Hur många steg är det mellan Täfteå och Innertavle?
Den här frågan kanske inte låter så intressant om man inte vet något om Täfteå och Innertavle, men vi kan upplysa er om att det är två byar en bit utanför Umeå som ligger några kilometer ifrån varandra. I den ena, Täfteå, bor Lo och i den andra, Innertavle, bor våra vänner Felix (vår kända försökskanin) och Alexandra. När vi hade vårt efterlängtade påsklov befann vi oss hemma hos Lo i Täfteå och en dag bestämde vi oss för att gå ut och gå. När vi kommit en liten bit kom vi på den fina idén att vi kunde ju gå till Innertavle och hälsa på Felix och Alexandra. När vi gick där på vägen kom vi också på att det skulle vara kul att veta hur många steg det var, men eftersom vi redan hade kommit en bit bestämde vi oss för att räkna ut det på hemvägen istället. När vi, blöta av regnet, kom fram fick vi veta att ingen av dem var hemma. Vi hade i alla fall turen att värma oss i ungefär tjugo minuter. Sedan bar det av mot Täfteå igen och när vi hade kommit till Innertavle-skylten började vi räkna. Vi räknade till hundra. Om och om igen. Hela vägen till Täfteå-skylten. Vad hade vi då kommit fram till? Jo, enligt våra uträkningar är det 4197steg mellan Täfteå och Innertavle. Hur många steg det tar beror förstås endel på vilken längd man har, men trots stora skillnader mellan oss fick vi samma stegantal.


3. Finns brösthårsförlänginar?
En anonym människa ställde frågan om det finns brösthårstransplantationer då man tar hår från huvudet och sätter fast det på bröstet.
Detta tyckte vi lät mycket intressant och vi googlade runt lite men kunde inte riktigt hitta något som stödde det. Vi var helt enkelt tvungna att ringa runt.
Vi började med att ringa till Medical Clinic som sa att det går att transplantera hår från och till nästan var som helst på kroppen men att de inte hade haft någon som faktiskt skaffat sig lite extra brösthår.
Sen ringde vi New Hair Clinic som gav oss samma svar.
Tredje stället, Nordic Hair, sa att det är möjligt att göra det men att dem inte visste något om folk faktiskt gjorde det då de (detta sades i en rätt sur ton) faktiskt inte utförde hårtransplantationer utan bara laserbehandlingar. Oops.... De föreslog att vi skulle ringa till Medical Clinic.
På fjärde stället, Ilter Clinic, så sa den snälla kvinnan vi fick prata med (som satt i möte och ändå tog sig tid med oss) att ja det går och ja det finns folk som gör det. Hon hade själv träffat på en man som opererat lite härligt fluff till bröstkorgen. Problemet med detta är dock att håret växer sig lika långt som det skulle ha blivit om det växt kvar på huvudet så man skulle bli tvungen att trimma de regelbundet.

4. Hur många makaroner är det i en låda?
Inspirerad av en mattelektion där vi av någon anledning fick räkna med makaroner insåg Camilla att hon ville veta hur många makaroner det är i en kartong. Vi begav oss därför till hemköp där vi köpte ett paket Penne Rigate från Barilla. Camilla valde att räkna makaronerna på två olika sätt. Metod nr1 gick ut på att räkna alla makaroner en och en och metod nr2 gick ut på att dela vikten av en makaron på 500 (då vikten på alla makaroner ska vara 500).
På vår mattelektionen hade vi räknat ut att en makaron vägde ungefär 1,5gram så därför delade Camilla 500 med 1,5 och fick svaret 333,33 och avrundade till 333stycken. Skulle detta svar då stämma överens med det mer säkra svaret? Nej, så blev det inte. Efter att ha räknat och räknat kom Camilla fram till att i paketet vi hade köpt fanns det 324stycken makaroner, vilket betyder att makaronerna hade en medelvikt på 1,543gram.


5. Hur mycket bläck finns det i en bläckpenna?
Vi har undrat ett tag hur mycket bläck det egentligen finns i en vanlig bläckpenna. Vi har haft lite olika idéer på hur vi ska kunna ta rea på det och tillslut bestämde vi oss för att helt enkelt räkna och dra 50 cm långa sträck tills bläcket tog slut. För visst skulle det vara otroligt drygt, men vi har stött på dryghet tidigare, och hur lång tid kan det egentligen ta?
-Väldigt lång tid är svaret. Alldeles för lång tid. Så istället bestämde vi oss för att räkna ut hur mycket bläcket väger. Så vi gick till Gallerix och skaffade oss två nya pennor. Vi passade på att få tjejen i kassan att väga en av pennorna och fick svaret att den vägde 9 gram.
Efter att ha hackat upp, sköljt ur och torkat bort allt bläck och vatten ur pennan så återvände vi med vår nu bläcktomma penna till Gallerix och fick den vägd igen. Nu vägde den enligt tjejen 10 gram....
Men vi for snabbt vidare till nästa pappershandel för att pröva deras, Åkerbloms, våg. Som tur var hade vi ju en full penna kvar att jämföra med. Så vi fick den vägd, 12 gram, och den tomma pennan med, 10 gram. Det lät troligare. Så: det finns alltså ca 2 gram bläck och man kan skriva väldigt, väldigt många meter innan bläcket tar slut.

RSS 2.0