Fem långsamma

Vi ursäktar så hemskt mycket för det nästan månadslånga uppehållet och hoppas ni inte har tappat allt förtroende för oss. För att ta igen lite så satsar vi idag på en fem snabba, fast under namnet fem långsamma pga bloggtorkan.

1. Duvor är tjocka. Var bor dem? Var är deras ungar?
Stan svämmar över av duvor. Runda tjock duvor som går och pickar i sig all mat det kan hitta.
Tänk efter nu: Var bor alla dessa duvor egentligen? Var finns deras ungar? De är ju som sagt väldigt tjocka. De ryms ju knappast under takplattorna och de bor inte i träd. Så var bor dem då?
Så vi sökte upp en fågelintresserad människa för att få svar på frågan.
Vi fick svaret att duvor gillar små utrymmen (hur dem nu ryms där..) t.ex holkar och liknande men de kan också lägga sina ägg ovanpå pelare i parkeringshus. Då parkeringshuset Nanna ligger alldeles i närheten av torget så antar vi att vi nu vet var alla Umeå duvor är uppfödda.


2.Hur många steg är det mellan Täfteå och Innertavle?
Den här frågan kanske inte låter så intressant om man inte vet något om Täfteå och Innertavle, men vi kan upplysa er om att det är två byar en bit utanför Umeå som ligger några kilometer ifrån varandra. I den ena, Täfteå, bor Lo och i den andra, Innertavle, bor våra vänner Felix (vår kända försökskanin) och Alexandra. När vi hade vårt efterlängtade påsklov befann vi oss hemma hos Lo i Täfteå och en dag bestämde vi oss för att gå ut och gå. När vi kommit en liten bit kom vi på den fina idén att vi kunde ju gå till Innertavle och hälsa på Felix och Alexandra. När vi gick där på vägen kom vi också på att det skulle vara kul att veta hur många steg det var, men eftersom vi redan hade kommit en bit bestämde vi oss för att räkna ut det på hemvägen istället. När vi, blöta av regnet, kom fram fick vi veta att ingen av dem var hemma. Vi hade i alla fall turen att värma oss i ungefär tjugo minuter. Sedan bar det av mot Täfteå igen och när vi hade kommit till Innertavle-skylten började vi räkna. Vi räknade till hundra. Om och om igen. Hela vägen till Täfteå-skylten. Vad hade vi då kommit fram till? Jo, enligt våra uträkningar är det 4197steg mellan Täfteå och Innertavle. Hur många steg det tar beror förstås endel på vilken längd man har, men trots stora skillnader mellan oss fick vi samma stegantal.


3. Finns brösthårsförlänginar?
En anonym människa ställde frågan om det finns brösthårstransplantationer då man tar hår från huvudet och sätter fast det på bröstet.
Detta tyckte vi lät mycket intressant och vi googlade runt lite men kunde inte riktigt hitta något som stödde det. Vi var helt enkelt tvungna att ringa runt.
Vi började med att ringa till Medical Clinic som sa att det går att transplantera hår från och till nästan var som helst på kroppen men att de inte hade haft någon som faktiskt skaffat sig lite extra brösthår.
Sen ringde vi New Hair Clinic som gav oss samma svar.
Tredje stället, Nordic Hair, sa att det är möjligt att göra det men att dem inte visste något om folk faktiskt gjorde det då de (detta sades i en rätt sur ton) faktiskt inte utförde hårtransplantationer utan bara laserbehandlingar. Oops.... De föreslog att vi skulle ringa till Medical Clinic.
På fjärde stället, Ilter Clinic, så sa den snälla kvinnan vi fick prata med (som satt i möte och ändå tog sig tid med oss) att ja det går och ja det finns folk som gör det. Hon hade själv träffat på en man som opererat lite härligt fluff till bröstkorgen. Problemet med detta är dock att håret växer sig lika långt som det skulle ha blivit om det växt kvar på huvudet så man skulle bli tvungen att trimma de regelbundet.

4. Hur många makaroner är det i en låda?
Inspirerad av en mattelektion där vi av någon anledning fick räkna med makaroner insåg Camilla att hon ville veta hur många makaroner det är i en kartong. Vi begav oss därför till hemköp där vi köpte ett paket Penne Rigate från Barilla. Camilla valde att räkna makaronerna på två olika sätt. Metod nr1 gick ut på att räkna alla makaroner en och en och metod nr2 gick ut på att dela vikten av en makaron på 500 (då vikten på alla makaroner ska vara 500).
På vår mattelektionen hade vi räknat ut att en makaron vägde ungefär 1,5gram så därför delade Camilla 500 med 1,5 och fick svaret 333,33 och avrundade till 333stycken. Skulle detta svar då stämma överens med det mer säkra svaret? Nej, så blev det inte. Efter att ha räknat och räknat kom Camilla fram till att i paketet vi hade köpt fanns det 324stycken makaroner, vilket betyder att makaronerna hade en medelvikt på 1,543gram.


5. Hur mycket bläck finns det i en bläckpenna?
Vi har undrat ett tag hur mycket bläck det egentligen finns i en vanlig bläckpenna. Vi har haft lite olika idéer på hur vi ska kunna ta rea på det och tillslut bestämde vi oss för att helt enkelt räkna och dra 50 cm långa sträck tills bläcket tog slut. För visst skulle det vara otroligt drygt, men vi har stött på dryghet tidigare, och hur lång tid kan det egentligen ta?
-Väldigt lång tid är svaret. Alldeles för lång tid. Så istället bestämde vi oss för att räkna ut hur mycket bläcket väger. Så vi gick till Gallerix och skaffade oss två nya pennor. Vi passade på att få tjejen i kassan att väga en av pennorna och fick svaret att den vägde 9 gram.
Efter att ha hackat upp, sköljt ur och torkat bort allt bläck och vatten ur pennan så återvände vi med vår nu bläcktomma penna till Gallerix och fick den vägd igen. Nu vägde den enligt tjejen 10 gram....
Men vi for snabbt vidare till nästa pappershandel för att pröva deras, Åkerbloms, våg. Som tur var hade vi ju en full penna kvar att jämföra med. Så vi fick den vägd, 12 gram, och den tomma pennan med, 10 gram. Det lät troligare. Så: det finns alltså ca 2 gram bläck och man kan skriva väldigt, väldigt många meter innan bläcket tar slut.

Kommentarer
Postat av: Helene

Hehe, underbart med er lilla promenad mellan byarna! Att ni inte kollade om kompisarna var hemma innan ni gav er i väg... :-)

2009-05-06 @ 12:57:35
Postat av: Camilla och Lo

Den var riktigt härlig faktiskt ;)

Tro det eller ej, men ibland tänker vi inte riktigt så långt, hahah.


Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0