Fem snabba

Vi har nu än en gång samlat ihop fem frågor som vi ganska snabbt kan svara på, så här kommer Fem snabba #2!

1.Vad heter arbetarna som går omkring över hela Umeås centrum i orangea overaller?
- Flera dagar i veckan när vi går från vår skola till någon av våra lunchrestauranger ser och möter vi några arbetare/skräpplockare och vi funderade länge över vad dem kunde ha för namn. Vi insåg förstås att vi var tvungna att fråga dem, men när vi väl hade kommit på den planen lyckades vi alltid missa våra kära arbetare. Det tog flera veckor innan vi träffade dem igen, men då vi gjorde det tog vi vår chans! Vi gick fram till dem med stora leenden på läpparna och sa helt enkelt "Hej, vad heter ni?". Vi fick veta att de fyra vi frågade hade namnen Ingemar, Per, Markus och Sören. Nu slipper vi fundera på det nåt mer, och det är bra det. När man väl får sådana här tankar i hjärnan är de så våra att göra sig av med.

2.Går vi natur?
- Vi fick frågan om vi går natur och vi gladdes lite åt den frågan. Svaret är nej, vi går inte natur. Vi går faktiskt första året på samhällsprogrammet på Umeå internationella gymnasium. Men vi är uppenbarligen ändå intresserade av fysikens lagar och regler och spänningen i kemin och vi finner matematiska regler mycket användbara (jag syftar tex på vår användning av pythagoras sats i vår forskning om hastigheten en rulltrappa har). Eller så har vi helt enkelt för tråkigt på fritiden.

3.Kan Kameler galoppera?
Ibland sitter man och tänker på kameler. Vi menar, vem har aldrig suttigt och tänk på kameler? (För oss är det extra svårt att undvika detta faktum då en av oss ibland går under namnet Kamel'a). En dag funderade vi på vad det egentligen heter när kameler springer. Galopperar dem eller? Vi kollade runt på lite olika kamelsidor och där kallar människor det då att dem galopperar. Det är trevligt att ha fått svar på frågan, men hade det inte varit intressant om det kallats något annat? Hmm... kanske pucklar på i full fart eller flygandemattar i 190 (flygandemattar är vår verbform av flygande mattor).
Och brukar inte kameler kallas öknens skepp? De kanske helt enkelt borde kallas att dem seglar.


4.Hur ser den glada smileyn ut med den ledsna smileyns ögon och vice versa?
Har ni aldrig tänkt på att den glada smileyn på msn tittar neråt och den ledsna uppåt? Kanske inte, men det har Lo.
Hon började så smått fundera på varför den ledsna tittade just uppåt och varför den glada var tvungen att titta neråt, och varför de inte tittade åt samma håll. Vi bestämde oss för att titta hur de skulle se ut om de tittade åt "fel" håll.
Det här blev resultatet: Vad tycker ni? Gjorde smileyskaparna rätt? Den glada smileyn ser, enligt vår åsikt, lite väl busig ut när den tittar uppåt. Den ledsna verkar se mer ledsen ut och mindre uppgiven när den tittar neråt.  


5.Vad är kruskakli?
Lo säger då och då "kruskakli" Tillexempel om hon vill hota någon. "Om du inte är snäll får du kruskakli istället för godis." eller "du förtjänar kruskakli" (efter ahlgrensbilarna sa hon att hon hellre ville ha kruskakli än fler bilar).
Hon möts alltid av oförstående blickar. "Vad är kruskakli?" frågar de outbildade männsikorna vilket irriterar henne mycket. Tyvärr har hon själv aldrig haft så stor koll på exakt vad kruskakli faktiskt är. Så vi var tvunga att ta reda på det. Kruskakli är, visar det sig, något som framställs av vetekornets skaldelar och lite rågkli. Så det är alltså enkelt sagt skal. Det äckligaste på kornet, men det har visst mycket mineraler och fibrer.
 

Kommentarer
Postat av: annnelie

Kruskakli... hehe. det låter ju gott :)

2009-03-14 @ 13:36:20
URL: http://smattogattoackligt.blogg.se/
Postat av: klokheten

Det HÄR visste ni inte att jag vill veta (nu är det dags igen):

- FINNS DET NÅGON LAG PÅ HUR MÅNGA VAGNAR ETT VANLIGT LOK FÅR DRA? efter att jag två gånger stoppats av tåg (eller snarare bommarna, tack och lov)varav loket en gång hade 24 vagnar (!!!) väcktes frågan i mitt huvud..

- Säger man med korrekt svenska att flaskan Läääcker eller Läcker?

- Säger man med korrekt svenska:

1:Broms

2:Bräms?Om nr.1

Heter det:

1: En broms flera bromsar

2: En broms flera broms

3: En broms flera bräms?Om nr.2

Heter det:

1: En bräms flera bräms

2: En bräms flera brämsar?- Är det sant att man aldrig kan drömma (vi snackar sovdrömmar, inte dagdrömmar nu) om ett nytt ansikte? Det sägs att man inte kan det, att man bara kan blanda ögon, näsa och mun från olika personer men aldrig komma på något helt nytt eller att man möjligen kan drömma om ett helt suddigt ansikte, utan drag..Tack för den här gången!

2009-03-17 @ 22:50:23
URL: http://breakaleg@blogg.se
Postat av: elo

nu är det min tur att komma på ngt ni kan ta reda på. Det här funderade jag oc Janikke på när vi skulle på lunchen och stannade till vid godismaskinen...

Är det någon skillnad på plopp och center? om ja, isf vad r skillnaden och känner man skillnaden?

2009-03-18 @ 12:21:11
URL: http://elodansarochler.blogspot.com

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0