Hur snabbt åker en rulltrappa?

Lo hyser en skrämmande stor fascination för rulltrappor och krävde att få veta hur snabbt rulltrappan i MVG (var annars?) går.

Detta användes i försöket: 1 rulltrappa (samma rulltrappa som alltid), 1 tumstock, 1 mobil, 1 miniräknare, 1 underbar ritning, 2 underbara mattehjärnor, 3 experter

Lo tänkte att vi helt enkelt kunde ta tid på hur lång tid det tog att ta sig ned med rulltrappan. Camilla var dock lika smart som vanligt och påpekade att vi inte visste hur lång rulltrappan är och därför inte kunde räkna ut hur snabbt den går. 
Så, vi behövde alltså ta reda på hur långt man åker, men hur skulle vi göra det? Plötsligt fick Lo en (wow, två på raken) snilleblixt.
Rulltrappan bildar en trekant och därför skulle vi genom att räkna med hjälp av pythagoras sats kunna få reda på hur lång den är. Visst är ni imponerade av Lo's fantastiska mattekunskaper som för en gångs skull visade tecken på existens? Kom igen, lite imponerade va?

Vi begav oss till MVG med tumstocken i högsta hugg. Där mätte vi alltså höjden på rulltrappan och hur långt den gick längs marken. Eftersom att rulltrappan blir platt längst uppe och längst nere mätte vi även hur långa dessa två ställen var för att kunna addera dem till längden C.
När vi räknat ut längden av de två sidorna tog vi sida A upphöjt i 2 + sida B upphöjt i 2 = C upphöjt i 2.
Vi räknade ut kvadratroten ur sida C, plussade på de "platta delarna" och fick svaret på hur lång rulltrappan är. Efter det tog vi en tur i rulltrappan och mätte tiden.
Camilla sparkade igång sin mattehjärna (Lo's har gjort sitt nu för en lång, lång tid framöver) och räknade ut hur många km i timmen rulltrappan går.  
Så, vad blev då resultatet av våra undersökningar? Jo: Ett sort fett misslyckande. Vi fick ett helt sanslöst resultat på 6-7 kilometer i timmen.  Vi insåg att något var väldigt fel så vi begav oss tillbaka några dagar senare för att mäta igen. (Detta blev samma dag som dagen för kollongerna)
Så, vi mätte allting igen, ännu mera noggrant den här gången och kom fram till : exakt samma sak. Detta var väldigt nedslående. Vi visste inte vad vi gjort för fel och vad vi kunde göra nu. 
Vi satte oss lite halvdeprimerade ner på första bästa soffa och försökte att med alla medel klura ut vad som gått fel. (Okej, Camilla satte sig och klurade med miniräknaren, Lo dansade med tumstocken) Efter en lång stund hade vi (Camilla) fortfarande inte lyckats lista ut vad som var fel och Lo var mycket nedstämd över att hennes första framgång inom mattematiken skulle sluta på detta sorgliga sätt. Plötslig slog Camilla till Lo och pekade på två män som gick förbi oss och åkte upp i rulltrappan. En av dem var klädd i en blå overall som pryddes av firmanamnet Kone - that's right: Kone som i Kone's rulltrappor! - Vi rusade diskret efter dem och när de satte sig för att fika uppe i kaféet bestämde vi oss för att dem fick stå ut med att vi kom och störde dem (Camilla var inte säker på exakt vad vi skulle fråga dem men Lo försäkrade henne om att  hon hade en annan fråga om rulltrappor hon gärna ville ha svar på).
Så, vi trippade fram till deras bord, log sinnesjukt och undrade om de jobbade med rulltrappor. "Nej" Svarade han i overallen förvånat och Camilla pekade undrande på märket på hans overall. Då gick det upp ett ljus för dem och de sa att jo, de jobbade med rulltrappor, men inte just nu (de fikade ju).

Nå, när vi hade rett ut det frågade Lo om de alltså visste lite grejer om rulltrappor och de svarade att det kunde dem. Så hon frågade dem hur snabbt en rulltrappa får gå. Ingen av dem visste svaret men den overallklädde erbjöd sig att ringa en kollega och fråga. Medan han ringde fick vi upplysa den andre om hur många trappsteg rulltrappan hade (han blev förvånad över svaret men tyckte att vi var smarta som lyckats lista ut det). Vi beklagades oss också om våra problem med att lista ut hastigheten på rulltrappan.  När den andre var klar i telefonen fick vi veta att enligt hans kollega så bör ingen rulltrappa gå snabbare än 0,7 meter i sekunden. Han sa också att en rulltrappa i en galleria, så som vår, ska gå 0,5 meter per sekund. 
Vi tackade för deras hjälp och tid och bestämde oss för att gå på stan ett tag som vanliga människor. Vi kände att vi använt dagen väl nu när vi fått svar på tre frågor vi gått och funderat över.
 Camilla fortsatte dock att störa sig på att vi inte lyckats räkna ut farten själva och så när vi var på väg ut från H&M frös hon plötsligt till och berättade att hon hade insett vad hon hade gjort för fel när hon skulle räkna ut hastigheten. Det visade sig att Camillas mattehjärna inte alltid funkar som den ska, förvånande nog. Hon hade delat tiden med längden, men det hon egentligen skulle ha gjort var ju att dela längden med tiden. Då hon räknade på rätt sätt, där vi stod inne på H&M, så blev svaret : 0,5m/s. Vår uträkning funkade alltså! Men vi är inte ledsna över att Camilla råkade räkna fel. I sådana fall hade vi ju aldrig fått vår trevliga pratstund med rulltrappsgubbarna som ju gav oss mer information.

Så, vad kom vi då tillslut fram till? Jo:
1. Rulltrappan i MVG åker ca 0,5m/s. 
2. Rulltrappor överhuvudtaget i gallerior åker 0,5m/s.
3. I tunnelbanor brukar rulltrappor ha den höga hastigheten av 0,7m/s (alla är ju så stressade där, förklarade den ene av våra rulltrappsvänner) 
4. Rulltrappor ska inte överskrida 0,7 m/s

Bilder från forskningen:
    

::::BONUS:::

1. Handtagen till rulltrappor får gå snabbare än rulltrappan men inte långsammare.
2.
  Vid världsutställningen i Paris visades en modell (av en "rullande trottoar"), som gick i hela 7,2 kilometer i timmen. Den blev tyvär ingen succé efterssom att den höga hastigheten bokstavligt talat fällde folk. 
3. Det tar ca 14 sekunder att åka ner med rulltrappan.


Kommentarer
Postat av: Ludde

Se vad Ola Magnell skaldadeRulltrappan rullar

Jag plågas av musik som söver

Varenda tjej, varenda snubbe som har blivit bombad av USA

Dom får mej att vilja ha en massa grejer som jag inte behöver

Och när jag har klöver

Då får dom mej att tjacka grejer jag egentligen inte vill haBilarna bullrar

Genom tunnelbaneträngsel

Går jag in i fel affär i fel kö och försöker va cool

Jag stångar mej loss och fångas upp i deras dolda stängsel

– detta krämarfängsel

Där hjärnan går i bitar medan läpparna ler som en solKvickt in i dimman,

Min gamle lömske psykiater

Där, bland fjolliga frillor och aphanetjatter och spleen

Blir du en främling för dej själv och fjantar med i en förryckt teater

När dom börjar med later

Då är det dags att dra benet, loser, och lämna ditt vinMen showen är maxad

Och mammon gnuggar sina händer

När dom jagar dej från första maj till sista april

Dom suger dej tom, lille vän, innan vinden vänder

– dessa innetrender

Och så den där gamla känslan av att inte duga någonting tillAkta're brorsan

Både för dom som tiger

Och för dom som babblar och för dom som inte är vad dom verkar va

Dom vill ha dej till sin lakej för sina syften och sina intriger

När din stjärna stiger

När den dalar kraxar olyckskorparna: "Vad var det vi sa"Andra har paxat

För att kalla sej socialister

Dom säjer "solidaritet" men sprider förbittring och hat

Dom som inte följer deras mallar kallas nihilister

Av vår nye magister

Han kallar sej marxist men låter som en sann moderatMen jag skiter i mallar

Jag skiter i konstnärsidealen

Det behövs säkert både poesi och propagandamusik

Men dom får mej att känna skuld enligt den puritanska moralen

Världen är galen

Om allting bara blir en förevändning att älta politikMen rulltrappan rullar

Och jag plågas av musik som söver

Varenda liv, varenda känsla så länge ruljangsen går bra

Dom får dej att vilja ha och vilja ha en massa prylar å klöver

Men vad du behöver

Är en boning i dej själv – det måste man haRulltrappan rullar

Vi torteras av musik som söver

Rulltrappan rullar, dom får oss att vilja ha en massa skit vi inte behöver

Rulltrappan rullar, krossa kapitalet

Vi behöver inga prylar, vi behöver inte skvalet

Men en boning i sej själv måste man ha

Och en boning i mej själv är allt jag vill haOrd & Musik: Ola Magnell.Album: ► Höstkänning (1977)

2009-03-04 @ 15:35:38
Postat av: Ett stort fan

Vilken underbar skildring av er vardagsforskning! Keep the good work up!

2009-03-05 @ 13:48:47
Postat av: Under Cover

Nu får ni snart se till att bli sponsrade av gallerian, så mycket reklam som den får på sidan! Om jag nån gång kommer till Umeå så komer MVG att vara den solklara attraktionen för mig. :-)

2009-03-06 @ 16:06:10
Postat av: Tågåkarn Alaniska

Skönt att få det bekräftat att rulltrapporna går snabbare i tunnelbanan än i MVG-gallerian. Kan ni ta reda på hur breda rulltrapporna i gallerian är och jämföra med de i tunnelbanan? Jag är säker på att de i gallerian är mindre breda, men med hur mycket?

2009-03-06 @ 17:59:10
URL: http://tagakarn.blogspot.com/
Postat av: Halten

Intressant blogg! Ni har inte funderat på att rekrytera fler människor att utföra era forskningar? Vore roligt att läsa om fler ställen än MVG och Umeå :)Har ett tips också, är det sant att det är omöjligt att äta (och svälja!) 25 salta pinnar på 1 minut?

Jag och ett rätt stort antal kompisar provade på en fest, och ingen av oss lyckades. Vi drack inget under tiden, men jag minns inte om det var för att man "inte fick" eller om vi bara kände att vi inte hade tid :D Vore kul att veta om det bara var jag och mina kompisar som inte hade den rätta tekniken eller om det faktiskt är så att det inte går!

2009-03-07 @ 18:19:11
URL: http://krigen.blogg.se/
Postat av: Under Cover

@Tågåkarn Alaniska: sponsrar du tjejerna med en resa till tunnelbanestaden?

2009-03-07 @ 22:08:09
Postat av: annaär lite seg och trött

men njuter av er energi

och ljuvliga humor

2009-03-08 @ 18:59:57
URL: http://annabirgittaolofsdotter.blogg.se/
Postat av: hmm...

hur många takplattor finns det på ett tak som är gjort av taktegel?

2009-03-09 @ 16:57:46
Postat av: Tågåkarn Alaniska

Under Cover: Ja, när jag blivit högsta hönset på SL. Till dess kan de få min nästintill oanvända stämpelremsa att åka runt med. :-)

2009-03-09 @ 22:07:54
URL: http://tagakarn.blogspot.com/
Postat av: Frida

Haha den här bloggen är en av de mest underhållande jag har läst.

2009-03-10 @ 19:57:50
URL: http://fridano.blogg.se/

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0