Hur många golvplattor har MVG's nedersta våning?
Detta användes i försöket: 1 galleria, 1 golv, fundersamma människor, en penna, två räknare - alltså vi
Vi åkte nerför rulltrapporna för att komma närmare golvet och för att kunna se alla skarvar och alla plattor som gömde sig i hörnen. Vi insåg snart att det kunde bli svårt att hålla koll på vilka plattor vi hade räknat och inte om vi inte skaffade ett system för vår räkning. Så vi bestämde oss för att vi skulle räkna varje rad var för sig och inte hoppa mellan raderna hela tiden. Vi började från varsitt håll för att senare kunna mötas efter halva. Under denna räknetid uppkom vissa störande moment, såsom människor, barnvagnar, sittplatser och liknande. Vissa av de här människorna blev väldigt nyfikna och fundersamma när de såg hur Lo gick fram och tillbaka över golvet och mumlade för sig själv (Camilla var mer diskret och stod stilla på platser där hon kunde se de plattor hon skulle räkna). Pga denna fundersamhet som infann sig började dessa personer börja prata och viska undrande med varandra om vad Lo höll på med. (Att höra deras förbryllade röster var en smula distraherande för Lo som var tvungen att gå och beklaga sig för Camilla innan hon återupptog räknandet. De var i alla fall snälla och flyttade sig ur hennes väg.) Vi fick även blickar från andra människor och vissa trodde nog att Camilla stirrade på dem när hon räknade plattor under soffan de satt på. Trots människors reaktioner till vårt något annorlunda betende så fick vi efter en stunds räkning fram ett svar på frågan.
Resultatet blev detta:
1. Det finns 1120 stycken golvplattor på MVG's nedersta våning. Rent logiskt borde ungefär hälften vara vita och andra hälften mörkgråa.
Bilder från forskningen:
(Rulltrappan som finns med på bilden som är tagen uppifrån är dessutom en av de tre rulltrappor vi kollade upp antalet trappsteg i)
Saker du inte visste att du ville veta goes födelsedagsfirande
Det jag vill säga är helt enkelt: GRATTIS LO!
(Förresten Lo, ballongen i videon är en av våra sparade eftersom alla andra är försvunna, men jag tog den röda för din skull)
Tycker man om oliver efter att ha ätit 15 stycken?
Julia (breakaleg.blogg.se) fortsätter att överösa oss med idéer. Är det sant att man börjar gilla oliver om man äter 15 stycken? Vi tyckte det lät som en mycket intressant fråga så vi satte igång med vår forskning!
Detta användes i försöket : en burk gröna oliver, en burk svarta oliver, en sked, många muggar vatten, en dubbelnougat , en muta, en äcklad Camilla och en försökskanin.
Efter att funderat över hur vi skulle göra bestämde vi oss för att det var bäst att undersöka saken med både gröna och svarta oliver. Då Lo faktiskt gillar både svarta och gröna oliver så var det upp till Camilla, den olivhatande av oss två, att göra ett försök.
Men ju närmare stunden för testets start kom desto oroligare blev Camilla och jagade i sista sekunden desperat upp en försökskanin för att lätta sin börda något. Denna försökskanin blev vår kompis Mathilda (opalynthoughts.blogspot.com) som fick i uppdrag att äta de gröna oliverna.
Efter att ha ätit de 15 oliverna fick de en kort paus och en nougat för att rensa smaklökarna innan den 16:de, och enligt legenden goda, oliven.
Och nu är det så att (för att Lo älskar att se folk lida och hoppas att ni också gör det) vi bestämde oss för att låta er se dagens forskning in action.
Ja, som ni såg så verkade varken Mathilda eller Camilla ha ändrat uppfattning efter de 15 + 1 oliver de så heroiskt stoppade i sig, så resultatet blev detta :
1. Nej, man börjar inte att gilla oliver bara för att man äter 15 stycken, de smakar möjligen litelitelite mindre äckligt.
2. Oliverna smakar inte heller nougat efter 16 stycken, bara om man ätit en dubbelnougat precis innan.
Fem snabba
1.Vad är det där kletiga i Wienerbröden?
- Vi begav oss till Nya konditoritet för att ta reda på detta. Vi frågade artigt de två tjejerna bakom disken och svaret blev: vaniljkräm och lite mandelmassa.
2.Vad hände med serien Barnmorskorna?
- Vi skickade iväg ett mejl till SVT och fick snabbt tillbaka ett svar.
Serien är avslutad och det finns varken planer på att starta ännu en säsong i framtiden eller att ens visa repriser, vare sig på tv eller hemsidan.
3.Finns det tånagelsförlängningar?
- Vi kollade upp diverse spår på internet och fick se allt för många läskigt långa tånaglar.
Svaret är Ja. Vissa skönhetssalonger erbjuder faktiskt tånagelförlängningar.
4.Hur många t-banevagnar äger SL?
- För närvarande har SL 535 tunnelbanevagnar ute i trafik. Av dem är ca hälften av äldre modell och den andra hälften av nyare sort. Detta berättade SL's kundtjänst för oss.
5.Funkar vitlök i näsan mot ont i örat?
- Trots sjukdom och elände svek inte Lo bloggen och dess läsare. När en hemsk smärta i höger öra uppstod mitt i allt annat elände bestämde hon sig för att prova om huskuren " stoppa en vitlök i den näsborre som sitter på den sida som örat du har ont i så slutar det att göra ont i örat" verkligen fungerar.
Det var inte vackert - men det fungerade! (Frågan blir då istället: fungerar det tack vare vitlökens magiska förmågor eller bara på det sätt att man fokuserar helt på att man har en vitlök i näsan istället för på smärtan i örat? Oavsett svar på den frågan så fungerar det och det var det som var väsentligt)
BONUS : Vitlök (helst skalad) funkar även mot nästäppa.
Hur lång tid tar det att gå till Ryssland?
Detta användes i försöket: google maps, datorns kalkylator, paint, 1 msn-konversation
Camilla satt vid google maps för att ta reda på längden mellan två olika destinationer och upptäckte då att man kunde få instruktioner för hur man kunde gå mellan olika ställen och hur lång tid det skulle ta. När hon märkte detta kom hon på att det var ett perfekt sätt att ta reda på just hur lång tid det skulle ta att gå till Ryssland. Först tänkte vi att vi skulle kolla tiden mellan Umeå och Moskva men då uppstod vissa problem. Google maps verkar inte vilja gå in i Ryssland. Hur skulle vi då lösa detta problem? Skulle vi kolla upp tiden till en plats precis innan Ryssland och sen på annat sätt räkna ut tiden till Moskva? Nej, istället bestämde vi oss för att bara räkna hur lång tid det skulle ta att gå till ryska gränsen. Eftersom vi ville gå hela vägen och inte åka över Östersjön till Vasa var vi tvungna att dela upp sträckan; Umeå-Haparanda och Haparanda-Nuijamaa (ett ställe i Finland som ligger precis vid landsgränsen).
Reseultatet blev detta:
1. Om du går med en medelhastighet på ungefär 4,9km/h och utan stopp för toalettbesök, sömn, tid för att äta och eventuella vilopauser så tar det enligt oss och google maps cirka 9dagar och 3timmar att gå från Umeå till Ryssland.
2. Om man går den väg som google maps föreslog får man gå 1080km för att komma fram.
Bilder från forskningen:
Hur många blanka plankor finns i Umeå busstations tak?
Detta användes i försöket : 1 tak med blanka plankor, 1 busstation, 1 slitet papper, 1 penna, 2 par ögon och 1 mobil.
När vi steg in på Umeå busstation insåg vi att vi hade mer jobb framför oss än vad vi hade räknat med. Plankorna var väldigt smala, blanka och många. Det glänsande taket såg alltså en aning avskräckande ut men världen behövde få veta så vi satte igång.
Med nackarna i plågsamma vinklar räknade vi för allt vi var värda och med Camillas mattehjärna och mobilräknare plussade vi ihop och drog ifrån.
Som man kunde vänta sig drog vi till oss vissa undrande blickar och inte blev det bättre av att Lo behövde gå med handen i luften och peka på de plankor hon räknade för att inte tappa bort sig.
Hur många plankor vi än räknade tycktes det finnas oändligt många kvar, men till slut såg vi äntligen ljuset i slutet av tunneln. (tills vi insåg att vi inte räknat de i entren och över ingången)
Men nu, trots stela nackar och trötta ögon, kan vi stolt berätta att:
1. Umeå busstation har ett väldigt glansigt tak som är gjort av 1552 blanka plankor (plus eller minus, men vi är rätt säkra på vår sak)
2. Detta tak behöver lagas här och där. Plankor fattades och vissa var aningen deformerade, vilket i och för sig kunde användas som landmärken i vår räkning men som inte var speciellt vackert.
Bilder från forskningen:
Hur många ahlgrens bilar får man in i munnen?
Detta användes i försöket: 3 påsar ahlgrens bilar, två munnar redo för ockupering, två godissugna riddare i vita rustningar.
Med tre påsar ahlgrens bilar kände vi oss nu redo att sätta forskningen i verket så vi slog oss ner vid ett bord, framför oss hade vi bilarna, brevid oss hade vi varsin soptunna om vi skulle behöva spotta ut något. Vi började med att stoppa in många på en gång och fortsatte sedan med att stoppa in fler och fler. (dock betydligt färre åt gången allt efterssom tiden led.)
Vi förstod förstås att mängden bilar man rymmer i munnen beror på hur stor eller liten mun man har. Det visade sig att Lo hade en stor mun och att Camilla hade en liten. Det största problemet var inte att stoppa in en massa bilar i munnen utan problemet var snarare att bilarna genererade en stor mängd avgaser, i form av glegg ,som påverkade miljön på ett negativt sätt.
Resultatet blev detta:
1. I Lo's stora mun trycktes 90 stycken bilar in.
I lilla Camillas trycktes skamligt nog bara 50 in, hon gav vika för glegget och skrattet. Lo kämpade för laget, duktig flicka.
2. Varken Lo eller Camilla kommer att äta ahlgrens igen på en lång tid, eller aldrig mer.
Bilder från forskningen:
.:.:.:BONUS:.:.:.
Hur ser färgfördelningen i en påse Ahlgrens ut? Och hur många bilar får man per påse?
Påse A hade 103 bilar, 39 vita, 28 rosa och 36 gröna
Påse B hade 105 bilar, 31 vita, 34 rosa och 34 gröna
Påse C hade 106 bilar, 31 vita, 38 rosa och 37 gröna
Don't try this at home kids!
Hur många trappsteg finns i en rulltrappa?
En sak vi och säkert många andra länge har undrat är hur många trappsteg det finns i en rulltrappa. Därför bestämde vi oss för att undersöka detta fenomen.
Detta användes i försöket: 3 rulltrappor, 2 tuggummin, 7 bitar svart eltejp, 1 sax, 1 munfull tänder, 3 gallerior, 2 hjärnor som klarade av att räkna.
Lo började med att tappert kleta fast ett tuggummi på ett rulltrappsteg i Umeås galleria MVG.
Då upptäcktes det första problemet. Skräpskraparen i botten och toppen av rulltrappan. Två tuggummin offrades innan vi insåg att eltejp var det enda rätta.
Vi begav oss några dagar senare återigen till platsen där idéen först väcktes - MVG.
Vi tejpade fast en bit svart eltejp på ett av trappstegen som märke, och när det försvann (utan att stoppas av den hemska skräpskrapan) räknade vi trappstegen tills den kom tillbaka till oss igen.
För att fördjupa undersökningen tog vi vår utrustning till gallerian up2 där vi fick nyfikna blickar av en förbipasserande och blev för tredje gången hindrade i våra undersökningar av skräpskrapan. Andra försöket blev dock en succé och vi gick vidare till galleria nummer 3, Kungspassagen.
Där mötte vi våra största motgångar hittills samtidigt som vi fick diverse mindre uppskattande blickar av gamla kä.. - äldre damer. Fyra tejpbitar senare var vårt uppdrag slutfört.
Vi vet att ni är spända nu!
Resultatet blev detta:
1. Alla rulltrappor har inte samma antal trappsteg
- MVG's rulltrappa var stolt ägare av blott 45 trappsteg
- up2's rulltrappa stoltserade med hela 52 trappsteg
- Kungspassagens rulltrappa som bestegs av många äldre medborgare bestod av 48 trappsteg.
2. Olika rulltrappor har olika skräpskrapare, vilket visade sig påverka vår viktiga forskning.
3. Den yngre generationen är mer positiva till alternativ forskning medan den äldre har lättare att döma till synes udda utföranden.
Bilder från forskningen:
Saker du inte visste att du ville veta
Det finns saker som människor alltid innerst inne undrat över men aldrig vågat eller kunnat ta reda på, nu finns vi där för er! Nu kommer svaren på allt ni någonsin inte undrat över (och kanske även sånt ni faktiskt har undrat över, kom gärna med förslag om vad ni vill att vi ska ta reda på).Vilka är då era riddare i vita rustningar? Jo, nu ska ni får höra, vi är Lo och Camilla och vi har mycket tid i våra liv att fylla. Två sextonåriga (snart sjutton*) tjejer som drömmer om att underhålla och upplysa världen runt omkring oss. I framtiden kommer vi att berätta saker som ni inte visste att ni ville veta. Men tro oss, ni vill!